0
Pasti. Semua orang pastinya pernah diuji dengan pelbagai jenis dugaan. Semua tak terkecuali.

Namun, tanda perhatian dan kasih sayang Allah pada hamba-hamba-Nya ini seringkali disalah tafsirkan sebagai kemusnahan, disalah ertikan sebagai perhentian terakhir hidup bagi mereka yang lemah akal dan jiwanya.Dulu, ada satu kisah tentang rama-rama. Dulunya rama-rama ini tak lebih dari seekor beluncas.

Ya, seekor beluncas yang dibenci, dianggap perosak dan sering dijauhi.kemudian berubah menjadi kepompong sebelum bertransformasi menjadi seekor rama-rama yang cantik.Akhirnya, ia berhasil. Rama-rama ini pun terbang ke sana dan ke mari seolah-olah meraikan kebebasannya.


ALLAH tak bagi kita rama-rama yang cantik.tetapi ALLAH bagi kita ulat beluncas sebelum kita mendapat seekor rama-rama yang cantik.


'' Kita tidak akan kenal bahagia sebelum melalui sengsara, tidak kenal cinta sebelum faham erti benci, tidak menghargai senyuman tanpa air mata pedih.''

Kitaran hidup ini perlu didalami, jatuh bangunnya, turun naiknya, takdir dan karma. "setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya".

Ini bukan kata-kata kosong yang palsu. Bukan. Tetapi, jangan pula tanyakan padaku, bila dan bagaimana?

Tetapi bersabarlah. Airmata tidak abadi, kering suatu masa nanti. Percayalah, keajaiban itu pasti ada.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan setiap yang berlaku.

....:''(

0 comments:

Post a Comment

Back to Top